ISPARTA İLİ

ŞARKİKARAAĞAÇ İLÇESİ

ÇİÇEKPINAR KASABASI TARİHÇESİ

1-TARİHÇESİ: Isparta İline bağlı Şarkikaraağaç İlçesinin 3 kasabasından biri çiçekpınardır.

1968 tarihine kadar DONARŞA iken daha sonra ÇİÇEKPINAR olarak isim almıştır.

TARİHÇE’sine gelince ANADOLU SELÇUKLU Devletine dayanır;2. Kılıçaslan(1156-1192) Döneminde BİZANSLILAR’la yapılan Miryokefalo zaferi sonunda kasabamız çevresinde TÜRK Boyları yerleşmiştir.

Anadolu Selçuklu Devletinin çökmesi ile kurulan HAMİT OĞULLARI(1300) Eğirdir’e yerleşip İlçemizede yönetimine aldığı sırada DOĞANŞAH ve DOĞANBEY’in yöremize geldikleri.Doğanşah kız kardeşi ile birlikte şimdiki düz araziye hakim olmak gayesi ile Kasabamızın bulunduğu yere konaklamıştır.

Bu komutanın isminden esinlenerek daha sonra ismi DONARŞA OLMUŞTUR.Kasabamızın kurucusu DOĞANŞAH’ın Mezarı Kasabamız içinde Dede sokakta olup küçük bir anıt yapılarak titizlikle korunmaktadır.

ÇOĞRAFİ KONUMU: Çiçekpınar Şarkikaraağaç İlçesi Batısında 4 KM uzaklığında Yenişarbademli İlçesi yolu üzerinde kurulmuştur.Güney batısında FAKILAR Köyü,Batısında ÖRDEKÇİ,YAKAEMİR Köyü,Kuzey Batısında ÇAVUNDUR ve GÖKSÖĞÜT kasabası, Güneyinde Kızıdağ,Doğusunda ŞARKİKARAAĞAÇ İlçesi bulunmaktadır.Karasal iklim yaşamnmaktadır.

MİLLİ EĞİTİM: Kasabamızda köklü eğitim 1944-1945 yılında başlamıştır.1975-1976 öğretim yılında Ortaokul açılmış.1987-1988 öğretim yılında Çiçekpınar Lisesi açılmıştır.

KÜLTÜR DURUMU:Çiçekpınar Halk Kütüphanesi 14.09.1985 yılında açılmıştır.

KÜLTÜR VARLIKLARI CAMİLER:

Merkez camii orta mahallede olup inşaatına 1328 yılında başlamış 1330 yılında bitirilmiştir. Aşağı camii:Aşağı mahalle olup inşaatına 1957 yılında yapılmıştır.Çördük camii:Çördük mahallesinde olup inşaatına 1965 yılında başlayıp 1967 yılında tamamlanmıştır.Yeni camii:Çördük mahallesinde olup 1981 yılında yapılmıştır.Kızılkır camii:Aşağı mahalle kızılkır mevkisinde 2011 yılında inşaatına başlanmış ve halen devam etmektedir.Sanayi bölgesinde 1 adet Mescit 2008 yılında yapılmştır.

MEZARLIKLAR:Kasabamızda 2 adet mezarlık olup düzenli bir şekilde çevrilmiştir.